Ölçme, bir büyüklüğün veya bir kapasitenin belirli bir birim cinsinden hesaplanmasıdır. Bu yönüyle deneme sınavları ile öğrencinin kazanımları alma düzeyinin netler, puanlar ve sıralamalar üzerinden tespit edilmesidir.
Çamlıca Kolejinde her eğitim öğretim yılı başında deneme sınavlarına dair akademik takvim oluşturulur ve okulun ilk günü velilerle ve öğrencilerle paylaşılır. Deneme sınavları ilkokul kademesinde hafta içi, ortaokul ve lise kademesinde ise Cumartesi günleri yapılır.
Öğrencilere uygulanan deneme sınavları Konu Tarama Testi ve Kurumsal Denemeler olmak üzere iki çeşittir. KTT diye kısalttığımız Konu Tarama Testi öğretmenlerimiz tarafından hazırlanan sorularla sadece Çamlıca Koleji öğrencilerinin girdiği bir sınavdır.
Kurumsal Deneme Sınavları ise Çamlıca Koleji ile birlikte Türkiye genelinde birçok kurumda uygulanan sınavlardır.
Çamlıca Kolejinde Tüm Sınavlar, ÖSYM ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın yapmış olduğu sınav titizliğinde yapılır. Bu sınav süreçlerinde Kalite Yönetim Sistemi çerçevesinde hazırlanmış olan dokümanlar kullanılır.
Sınav kitapçıkları ve optik formlar sınav gününde ölçme değerlendirme birimince İlgili idareciye, idareci tarafından da gözetmen öğretmene imza karşılığı teslim edilir.
Sınav esnasında kelebek sistemiyle oturan öğrencilerin optik formları sınav sonunda toplanarak ölçme değerlendirme birimine teslim edilir.
Optik formların okunması iki şekilde yapılır.
KTT sınavları sadece okul içi değerlendirmeye tabi tutulurken, Kurumsal denemeler yayınevinin havuzuna okutularak öğrencinin Türkiye geneli sıralaması tespit edilir
Sınav sonuçları velilerin ve öğrencilerin erişebilmeleri için çamlıca.net otomasyon sistemine yüklenerek yayınlanır.
Ayrıca her deneme sınavı sonucu sınıf düzeyinde birinci olanakların ve en çok net arttırılanların fotoğrafları başarı tablosuna asılır. Böylece ölçme süreci tamamlanmış olup değerlendirme sürecine geçilir.
Değerlendirme ise ölçme sonuçlarının bir ölçütle karşılaştırılması ve ölçülen nitelikle ilgili bir sonuca varılması olarak ifade edilebilir.
Yani yaptığınız deneme sınavı sonucu öğrencilerin netleri, puanları veya sıralamaları üzerinden durumunun tespit edilmesidir.
Ölçtüğümüz şeyi değerlendirebilmek için bir karşılaştırma yapmayı gerekir.
Başka bir ifade ile öğrencinin ilerleme kaydedip etmediğini anlamak için bir önceki sınavı üzerinden kendisi ile ve sınava giren tüm öğrencilerle karşılaştırma yapılmalıdır.
Hem LGS hem de YKS de yerleştirmeler sıralamaya dayalı bir şekilde yapılır. Yani öğrencinin kaç net yaptığınız kadar rakiplerinin de kaç net yaptığı önemlidir.
Mesela; aynı yayın evine sahip bir deneme sınavında 67 net yapan bir öğrenci Türkiye genelinde12.266 kişide 238. olmuştur ve yüzdelik dilimi 1,94' tür.
aynı öğrenci diğer deneme sınavında 65 net yaparak 12.015 kişide 188. olmuştur ve yüzdelik dilimi 1,56'tür.
Yani daha az net ile daha önde yer almıştır. 65 netin olduğu sınav 67 netin olduğu sınava göre daha iyi bir sınav olmuştur.
Unutmayın Ölçme ancak Değerlendirme ile bir anlam ifade eder. Sağlıklı değerlendirilmeyen ölçme sizi yanıltır.
Çamlıca kolejinde ölçme ve daha sonra da değerlendirme titizlikle yapılmaktadır.